Cara Membuat Crackling Chicken
Anda ingin masak sesuatu yang enak bagi anak-anak tapi lagi punya pekerjaan lain, cobalah masak Crakling Chicken, cepat dan enak , crispy di luar dan juisy di dalam
Resep Crackling chicken
Bahan:
6bh paha ayam utuh dgn kulit(paha atas bawah)
Garam dan lada hitam secukupnya
(Blh gnti lada putih)
Margarine utk menggoreng
Cara memasak:
Ayam dicuci dan tiriskan hibgga kering atau keringkan dengan tisu dapur
Perlahan belah paha ayam utk memfillet dan membuang tulangnya,lakukan hati-hati dan perlahan supaya mendapatkan bentuk potongn fillet yang persegi dan daging ayam tidak terputus . (Jika ada wktu) lumuri dgn garam merica dan diamkan dlm lemari es 30mnt-1jam. Atau jika buru buru maka lgs bumbui dan lanjut goreng .
Panaskan wajan anti lengket dgn api sedang hgga betul2 panas,poles margarine dan pan fried ayam,tutup wajan dan diamkan hingga air dari ayam mulai kering berubah warna kecoklatan kemudian balik dan panfried lg hingga kedua sisi berwarna coklat dan tekstur kulit menjadi crunchy .
NOTES:
Panfried dgn sisi kulit duluan dibawah spy lbh crunchy .
Pastikan wajan betul-betul panas supaya poripori ayam tertutup dan tidak mengeluarkan banyak air jadi daging ayam bismoist dan manis.
Resep Crackling chicken
Bahan:
6bh paha ayam utuh dgn kulit(paha atas bawah)
Garam dan lada hitam secukupnya
(Blh gnti lada putih)
Margarine utk menggoreng
Cara memasak:
Ayam dicuci dan tiriskan hibgga kering atau keringkan dengan tisu dapur
Perlahan belah paha ayam utk memfillet dan membuang tulangnya,lakukan hati-hati dan perlahan supaya mendapatkan bentuk potongn fillet yang persegi dan daging ayam tidak terputus . (Jika ada wktu) lumuri dgn garam merica dan diamkan dlm lemari es 30mnt-1jam. Atau jika buru buru maka lgs bumbui dan lanjut goreng .
Panaskan wajan anti lengket dgn api sedang hgga betul2 panas,poles margarine dan pan fried ayam,tutup wajan dan diamkan hingga air dari ayam mulai kering berubah warna kecoklatan kemudian balik dan panfried lg hingga kedua sisi berwarna coklat dan tekstur kulit menjadi crunchy .
NOTES:
Panfried dgn sisi kulit duluan dibawah spy lbh crunchy .
Pastikan wajan betul-betul panas supaya poripori ayam tertutup dan tidak mengeluarkan banyak air jadi daging ayam bismoist dan manis.
0 Response to "Cara Membuat Crackling Chicken"
Post a Comment